Už dvacet let se v Česku diskutuje o osudu dětí, odmalička vyrůstajících v dětských domovech. Zažila jsem mnoho iniciativ doporučujících radikální změnu přístupu k nim, především pro zachování dětství jako neopakovatelného období života, v němž se formuje osobnost, zakládají se společenské vztahy, charakter.

Zájem nestátních neziskových organizací o ochranu dětí ohrožených sociálním vyloučením je pochopitelný. Je to nepochybně důsledek toho, že se více vzdělávají, mají více odhodlání než úředníci oddělení sociálně-právní ochrany dětí a osud dětí je zajímá více než platné vyhlášky a nařízení. Z mnoha seminářů si pamatuji, jak se tito úředníci zuřivě zastávali stávajících předpisů a zavedené praxe, kdy jsou děti ze selhávajících rodin odňaty rodičům a vychovávány v kolektivním zařízení. Jako červená barva na krocana na ně působily návrhy na náhradní rodinnou péči a profesionální pěstouny, u nichž mohou děti přestát kritické období a pak se buď vrátit domů, nebo přejít do péče pěstounské rodiny.

Konečně se podařilo prosadit radikální změnu přístupu v parlamentu, avšak prezident republiky si není jist, zda nejde o ukvapený krok. Prezident se pohoršuje: prý je to jen lobbing nestátních organizací, přehnaná reakce na kritiku z EU a zaslepení příklady ze Západu. Jen si tedy dál financujme z veřejných prostředků kojenecké ústavy, dětské domovy, kdysi zřízené pro socialistickou převýchovu, a další předpotopní instituce, na které jsme ještě v roce 1998 slavně vymysleli zákon o ústavní výchově. Do té doby totiž byly všechny předpisy týkající se těchto zařízení pouze podzákonnou normou.

HNDialog na Facebooku

Názorový server HNDialog najdete také na Facebooku ZDE

Tyto ústavy dnes nejsou žádné sirotčince z Dickensových románů. Děti v nich netrpí hladem, nemocemi ani špatným zacházením. Ale postrádají přirozené vztahy a vzory, jsou vystaveny riziku citové deprivace, která je poznamená na celý život.

Změní-li se zákon o sociálně-právní ochraně dětí, zmenší se či zaniknou ústavy a někteří lidé ztratí práci. Budou muset hledat nový způsob existence. Ale dětem, které jsou dosud předmětem jejich činnosti, se otevřou možnosti získat kvalitnější přípravu na život, prakticky použitelné příklady chování k členům rodiny, k sousedům, k lidem vůbec. Nestane-li se to, vzniká pro tyto děti zvýšené riziko sociálního vyloučení. To není strašák, ale životní realita.

Víme, že novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí nevyřeší všechny problémy dětí opuštěných, týraných a zanedbávaných. Ale zvýší jejich šanci na prožití dětského věku ve fungující rodině. Novela neruší ústavní výchovu, ale přesouvá těžiště práce s rodiči selhávajícími při výchově svých dětí do terénu, tedy tam, kde je to snazší, účinnější a koneckonců logické.

Pane prezidente, doporučuji Vám, abyste co nejdřív navštívil některý kojenecký ústav. Uvidíte, jak miminka, obklopená hmotným dostatkem, kvalitní stravou a prvotřídní zdravotní péčí, leží apaticky v postýlkách a zírají do stropu. Vezme-li je sestra do náruče, aby jim odebrala krev, tetelí se blahem. Vím, že jste makroekonom a osudy jednotlivých lidí jsou Vám vzdálené. Ale nejste přece hluchý a slepý.